Hold katten sund og rask med den rette kost

Dato 24.06.2022 9 min

Sådan holder du din kat sund og rask med kosten

Når du anskaffer dig en kat er du 100% ansvarlig for kattens sundhed og trivsel. Du skal således altid sørge for at katten får mad – også selv om det er en udekat. Det er de færreste katte som kan leve af deres fangst alene. Og en sulten kat er en dårlig jæger. Der ud over vil kattens behov for rigtig ernæring ikke blive mødt i tilstrækkelig grad hvis den udelukkende skal ernære sig ved mus, rotter, fugle og lignende småbytte. Samtidig øges risikoen for at katten pådrager sig en sygdom eller en parasit, og dermed et dårligt helbred. Og endelig vil du ikke blive populær i nabolaget hvis katten æder alle områdets små fugle.

Derfor er det vigtigt at du belaver dig til udgiften forbundet med indkøb af foder til din kat. Til alt held er katte ikke nær så aktive som hunde, og spiser derfor ikke nær så meget i forhold til deres kropsvægt. Kattefoder behøver, med andre ord ikke at vælte dit budget. Det er dog stadig vigtigt at du ikke vælger det billigste kattemad, men det bedste. I det følgende kan du læse mere om hvordan du holder din kat sund og rask ved at fodre korrekt.

Vidste du godt at du kan købe og sælge katte på dyreportal? Klik her

Hvor meget foder har min kat behov for?

Hvis du er bekymret for om din kat får nok at spise – eller måske spiser for meget – bør du holde øje med kattens sundhedstilstand og vægt. Hvis katten er ved fornuftigt huld, og ikke er decideret overvægtig, bør du ikke være bekymret. Katte er, i modsætning til hunde, utroligt dygtige til selv at økonomisere med deres foder. Det betyder at du i langt de fleste tilfælde blot kan lade kattens madskål stå fremme og sørge for at den ikke på noget tidspunkt er tom. Katten spiser når den har behov, hvor hunden faktisk ikke har nogen mæthedsfornemmelse, hvorfor den skal fodres i afmålte mængder på bestemte tidspunkter af dagen.

Ligeledes er katte også en del mere kræsne end hunde. Hunde æder alt spiseligt, de kommer i nærheden af, og kan faktisk også sagtens finde på at sluge emner der ikke nødvendigvis er egnet som fødevarer. Katte vil altid foretrække deres kattemad, og vænner sig hurtigt til en bestemt type. Det kan således godt være vanskeligt at få katten til at skifte over til andre former for kattemad. Derfor gælder det om fra begyndelsen at dreje kattens præferencer i retning af sundt og nærende foder, gerne fra et af de kendte brands som dyrlægen anbefaler, og som er rettet specielt imod kattens race, alder og køn.

 

Kan min kat leve af tørfoder?

Hvis du vælger tørfoder fra et godt brand, og din kat er glad for sit foder, er der intet i vejen for at du udelukkende fodrer med dette. Tørfoder i høj kvalitet indeholder nemlig masser af gode næringsstoffer, og motiverer samtidig katten for at tygge maden hvilket styrker tænder og kæbe muskulatur. Mange katteejere ser med bekymring til mens katten fravælger det dyrt indkøbte vådfoder. Som nævnt er katte vanedyr, og dertil meget kræsne – og det er slet ikke sikkert at du kan få katten til at spise andet end sit kedelige tørre foder.

Men som sagt er der ingen grund til at være nervøs for kattens helbred så længe den er velnæret, frisk og pæn i pelsen. En kat, som udelukkende ernærer sig ved tørfoder, bør dog til hver en tid have adgang til rigeligt frisk vand. Og du kan altid prøve at tilsætte foderes lidt lakseolie eller kattemalt hvis du vil være sikker på at fordøjelsen glider ubesværet.

 

Vær omhyggelig i dit valg af kattemad

Når du skal vælge tørfoder til din kat er det således vigtigt at du fra begyndelsen vælger kattemad som imødekommer kattens ernæringsmæssige behov. Disse kan variere hele livet igennem, og fra kat til kat. De fleste gode producenter af kattemad fremstiller og markedsfører foder som indeholder næringsstoffer specielt beregnet til eksempelvis killinger og ungkatte, seniorkatte, neutraliserede katte og katte med lang pels eller andre særlige racemæssige kendetegn. Selv om du måske synes at de enkelte fodertyper lugter og fremstår identisk giver det alligevel mening at vælge på baggrund af kattens dispositioner.

Er din kat for eksempel af racen Maine Coon er der en vis fornuft i at vælge foder til netop denne race, da disse katte er meget store, har lang pels og samtidig har tendens til problemer med tænderne. Maine Coon tørfoder består af forholdsvis store bidder som opmuntrer katten til at tygge, og indeholder samtidig næringsstoffer som understøtter pelsens, knoglernes og tændernes vækst. Racespecifikt kattefoder fås til såvel killinger som voksne katte og seniorkatte. Du bør rådføre dig med din dyrlæge hvis du er i tvivl om hvornår du skal skifte fra den ene type foder til den næste.

 

Specialfoder til katte

Foruden almindelig kattemad til sunde og raske dyr findes der også en lang række specialprodukter, særligt rettet mod problemer og dårligdomme hos katte. Det kan for eksempel være kalkmangel, overvægt, gigt eller problemer med nyrer og urinveje. Mange af disse typer kattefoder kan kun købes hos dyrlægen. Du behøver dog ikke en recept for at købe specialfoder – men det er altid en god idé at få dyrlægens anvisninger og anbefalinger før du begynder at fodre din kat med kattemad til særlige behov.

Blandt de meget virksomme typer kattemad finder du foder som styrker bevægeapparatet hos katten, det vil sige muskler og led. Denne type foder har et højt indhold af Omega 3 fedtsyrer, E-vitamin og DHA, og kan samtidig have særlige stoffer så som methionin og mangan på ingredienslisten.

Fuldfoder af denne type understøtter stofskiftet i leddene hos katte der præsenterer med slidgigt, og anbefales i forbindelse med cartrophen behandling. Hvis du samtidig sørger for at supplere med kosttilskud, eventuelt i form af glucosamin og fiskeolie, kan du faktisk holde inflammationen nede på et niveau hvor din kat genvinder sin fulde bevægelighed og samtidig er stort set smertefri.

Sund Kost Kat

Må jeg give katten snacks?

Det er sjovt og hyggeligt at snacke med sin kat. Når man giver katten en lille ekstra treat ud over dens normale kattefoder kan man tiltrække og fastholde dens opmærksomhed. Og man kan oven i købet ved hjælp af snacks træne katten til at udføre simple kunster. Hvor en hund er i risiko for overspisning hvis man giver den for mange snacks, vil en kat blot undlade at spise alt for meget kattemad. Dette kan selvfølgelig have den konsekvens at katten ikke får den næring den skal have, hvilket kan være uhensigtsmæssigt hvis katten for eksempel er på specialkost på grund af en lidelse.

Derfor bør du holde dig til sunde katte snacks, som understøtter kattens diæt. På den måde stjæler kattens snacks ikke appetit fra det foder som skal hjælpe den med at holde sig sund og rask. I det følgende kan du læse mere om hvordan du vælger de rette snacks til din kat.

 

Problemer med tænderne? Vælg særlige kattesnacks til formålet

Hvis din kat har problemer med betændt eller inflammeret tandkød handler det om at stimulere dens lyst til at tygge og gumle. Således kan den nemlig rense tænderne på en naturlig måde, samtidig med at tænderne slides naturligt og kæbe muskulaturen styrkes. Kattesnacks til katte med tand problemer har typisk en særlig udformning som gør at de kommer bedre ind mellem tænderne. Ligesom til hunde kan du også til katte anskaffe tyggepinde som katten kan gumle på. Selv om katte ikke har samme trang til at gnave og gumle til hunde, vil mange – især yngre – katte sætte pris på adspredelsen.

Det er dog ikke tilstrækkeligt at give katten snacks og foder målrettet tandlidelser. Du skal selv have fat på tandbørsten i ny og næ. Og her kan du for eksempel anvende tandpasta med leversmag – en rigtig lækkerbisken for katte!

 

Sunde kattesnacks til at lette fældeperioden

Når katten fælder vil den få tendens til at danne hårboller i fordøjelses systemet. Det er naturligt for katten at kaste disse op hvis de ikke kan passere. Desværre sker der ofte det at en hårbolle sætter sig fast i fordøjelses kanalen – og så er der risiko for tarmslyng. Derfor er det vigtigt at katten enten er i stand til at skille sig af med den pels, den sluger, ad naturlig vej, hvad end det er i den ene eller den anden ende.

Her kan du med stor fordel købe kattesnacks med malt. Malten hjælper på at få fordøjelsen til at glide lettere, så pelsen kan komme ud med afføringen. Du kan også vælge at supplere med kattegræs. Ude i naturen spiser katte græs for at stimulere fordøjelsen – og den mulighed har din indekat ikke. Du kan så kattegræs i en potte og stille den i vindueskarmen eller på gulvet, så katten selv kan tage for sig af retterne.

 

Hvad hvis min kat er overvægtig eller har sukkersyge?

Hvis din kat er gammel vil den have større tendens til overvægt og diabetes end en yngre kat. Derfor er det en god idé at passe på med snacks. Som nævnt oven for kan de stjæle kattens appetit så den ikke holder sin diæt. Og fedme er ikke befordrende for et sundt helbred hos den ældre kat. Her kan løsningen være at bruge kattens tørfoder som snack. I vil sagtens kunne hygge og lege med tørfoder bidder i stedet for deciderede katte snacks, og samtidig undgå risikoen for at mangelsymptomer eller yderligere overvægt.

Uanset om katten er sund og rask eller har tendens til diverse dårligdomme er det vigtigt at du vælger snacks i top kvalitet. Mange af de kattesnacks, du finder på hylderne i supermarkedet, er stopfyldt med sukker, kornprodukter og tilsætningsstoffer, og har derfor en ringe ernæringsmæssig værdi. Indholdet i katte snacks bør være naturligt og helst primært bestå af kød, fisk og fjerkræ. Vil du være sikker på at dine katte snacks holder en høj standard bør du finde det hos dyrlægen eller i en dyrehandel.

Find katte til salg på dyreportal.dk

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på